imitone community

Building a universal, human-friendly music interface. ...But first we have to fix the bugs!

You are not logged in.

Announcement

Having trouble with imitone? Hit send on any Error Reports it creates, or use the in-app "send feedback" button.

#1 2017-07-23 12:33:38

nofish
Power Tester
Registered: 2014-05-30

0.9.2 Not starting / Crash on open (solved in 0.9.2a)

At first when when installing 0.9.2 I got this:

VF2Jss6.jpg

MeqojTs.jpg

Then did a reinstall , now I get a
"App quit unexpectedly (Status: Running)" message when trying to launch.

Specs:
Win 8.1 SP1, NVidia G210

Logs:
https://www.dropbox.com/s/ujwwdox520a4e … s.zip?dl=1

edit:
Also just sent with the in-app error reporter, with a link to this thread.

Last edited by nofish (2017-08-03 06:49:34)

Offline

#2 2017-07-24 12:23:55

Evan
creator of imitone
From: Ames, IA
Registered: 2014-05-23
Website

Re: 0.9.2 Not starting / Crash on open (solved in 0.9.2a)

Hello —

I'll have a look at the error reporter message.  (That's my new system and oh, goodness has it been an improvement over the old way of doing things.)

...So it looks like my audio IO system chokes when it sees the "JackRouter" device. 

I've added a topic to track this bug:  http://imitone.com/munity/viewtopic.php?pid=1743#p1743  As noted there, you can probably get imitone working by taking out imitone's ASIO support or uninstalling JACK.  I should be able to fix this in my next patch, though.

Offline

#3 2017-07-24 13:48:34

nofish
Power Tester
Registered: 2014-05-30

Re: 0.9.2 Not starting / Crash on open (solved in 0.9.2a)

Thanks for having an immediate look Evan.

I wouldn't want to uninstall JACK for Windows because I use it for other things, but I intended to see what's happening if I take out ASIO support.

But there are not yet alternative builds (with viewer audio modes) of the portaudio_x64.dll available or ?
I looked here:
http://imitone.com/munity/viewtopic.php?pid=753#p753

I'm not in a rush though (tbh I'm much more excited about your plugin announcement that came with the 0.9.2 mail) so I'm also fine waiting for the next patch.

edit:
Regarding JACK, I'd guess it's a 32/64 bit issue.

Currently Jack for Windows only supports 32-bit applications

http://www.jackaudio.org/faq/jack_on_windows.html

So imitone 64 bit should probably just ignore it when it 'sees' it I guess.


edit2:
Hm...maybe that info above is outdated.
My DAW is Reaper and I'm usually using the 32 bit version, but I just tried and the 64 bit version is running fine with JackRouter (after registering the 64 bit JackRouter.dll manually).

Last edited by nofish (2017-07-24 14:25:24)

Offline

#4 2017-07-24 14:59:59

Evan
creator of imitone
From: Ames, IA
Registered: 2014-05-23
Website

Re: 0.9.2 Not starting / Crash on open (solved in 0.9.2a)

Yeah, I'm guessing it's a portaudio issue that only manifests in 64-bit.  Might have to do with my branch of portaudio that adds support for ASIO driver messages (and thus "rebooting" the stream when you tinker around in ASIO settings.)

imitone 0.9.1 and earlier are 32-bit apps on Windows.  Try going back to 0.9.1 and see if that fixes it.

Offline

#5 2017-07-24 15:09:22

nofish
Power Tester
Registered: 2014-05-30

Re: 0.9.2 Not starting / Crash on open (solved in 0.9.2a)

You're right, going back to 0.9.1 fixes.

Offline

#6 2017-07-24 18:03:48

Evan
creator of imitone
From: Ames, IA
Registered: 2014-05-23
Website

Re: 0.9.2 Not starting / Crash on open (solved in 0.9.2a)

Hey, nofish —

I've set up JACK on my PC, and I've reproduced the error successfully!  ...It looks like the crash originates in JACK's code somewhere, though I can't guarantee there isn't some problematic behavior in PortAudio (or my modifications to portaudio) that is to blame.

I can say that running 32-bit imitone fixes the problem.  Unfortunately the installer always installs the 64-bit version if the machine is 64-bit, currently.

Offline

#7 2017-07-24 19:32:09

Evan
creator of imitone
From: Ames, IA
Registered: 2014-05-23
Website

Re: 0.9.2 Not starting / Crash on open (solved in 0.9.2a)

OK, I debugged the heck out of this and it's either deep in a library I'm using, or it's a problem in Jack.  (The fact that you have to hand-register their 64-bit DLL doesn't give me a ton of faith that it's bug-free!)

For now, I've blacklisted JackRouter so that 64-bit builds won't touch it.  I've also gotten in touch with the Jack developers about the problem — maybe we can debug it together.

Offline

#8 2017-08-02 23:32:45

Evan
creator of imitone
From: Ames, IA
Registered: 2014-05-23
Website

Re: 0.9.2 Not starting / Crash on open (solved in 0.9.2a)

I've blacklisted JackRouter in the 64-bit version in the latest imitone (0.9.2a).

I'm providing a special 32-bit only installer for now until the problem (which appears to be a bug in JACK) is resolved:
http://imitone.com/beta/imitone-0.9.2a-32bit.exe

Offline

#9 2017-08-03 06:48:37

nofish
Power Tester
Registered: 2014-05-30

Re: 0.9.2 Not starting / Crash on open (solved in 0.9.2a)

Can confirm 0.9.2a 64-bit is starting up ok (with JACK disabled).
And 0.9.2a 32-bit version seems to work fine with JackRouter.

Thanks.

CWVx2Kr.jpg

Offline

Board footer

Powered by FluxBB