imitone community

Building a universal, human-friendly music interface. ...But first we have to fix the bugs!

You are not logged in.

Announcement

Having trouble with imitone? Hit send on any Error Reports it creates, or use the in-app "send feedback" button.

#1 2014-06-21 07:12:45

faglork
Member
Registered: 2014-05-30

0.5.1.c: High CPU usage under WIN 8.1 64Bit

Hi!

051c is the first version which runs on my quadcore workstation with windows 8.1. Everything is running in 64Bit.

But

- the graphics are atrocious, to say the least

- CPU is running at about 50% while doing nothing

No error.txt

Logfile:

Binary: C:\Program Files (x86)\interactopia\imitone\imitone.exe
Log folder: C:\Users\faktori\AppData\Roaming/com.interactopia.imitone
---------------
Active Memory: 0 B
---------------
---------------
Instantiating game...
Initializing Console...
  initializing with pg.ini
Console is GO.
Initializing Program...
Initializing Universe...
Initializing Clock...
Initializing Random...
Initializing Storage...
Initializing Graphics...
char bits = 8
Text is GO.
Graphics initializing...
Displays:
  #0: 1440x900, 60hz
Built with SDL v.2.0.0
Running with SDL v.2.0.0
Initialized GLEW
---------------------------------------------
    GL version: 1.1.0
    GL vendor: Microsoft Corporation
    GL renderer: GDI Generic
    No GLSL support...
GL Extensions: GL_WIN_swap_hint GL_EXT_bgra GL_EXT_paletted_texture
   Warning: targets unsupported.
   Warning: multisampling unsupported.
   Warning: shaders unsupported.
   Warning: blend equations unsupported.
   Warning: vertex buffers unsupported.
   Note: vertex arrays unsupported.
---------------------------------------------
OpenGL debug output: None found...
glErrors prior to void __thiscall plaid::GraphicsImp_SDL::setVsync(bool): 1280
Full trace: 
  bool __thiscall plaid::GraphicsImp_SDL::windowSetup(class plaid::Point,bool,bool)
  __thiscall plaid::Graphics::Graphics(const class plaid::ModuleSet &,bool)
  __thiscall plaid::ModuleSet::ModuleSet(class plaid::Program *,int,char **)
  [root]
Screen FBO: #0, size 500x550
Stereo: 0
Graphics are GO.
Initializing Audio...
Initializing Player...
Sticks:
MIDI Devices:
|-1: `Delta 1010 MIDI' in
|-0: `Microsoft MIDI Mapper' out
|-2: `Akai APC40' in
|-3: `Express  128: Port 1' in
|-4: `Express  128: Port 2' in
|-5: `Express  128: Port 3' in
|-6: `Express  128: Port 4' in
|-7: `Express  128: Port 5' in
|-8: `Express  128: Port 6' in
|-9: `Express  128: Port 7' in
|-10: `Express  128: Port 8' in
|-11: `Microsoft GS Wavetable Synth' out
|-12: `Delta 1010 MIDI' out
|-13: `Akai APC40' out
|-14: `Express  128: Port 1' out
|-15: `Express  128: Port 2' out
|-16: `Express  128: Port 3' out
|-17: `Express  128: Port 4' out
|-18: `Express  128: Port 5' out
|-19: `Express  128: Port 6' out
|-20: `Express  128: Port 7' out
|-21: `Express  128: Port 8' out
    (showing preloader)
Initializing GUI...
GUI is GO.
Initializing Network...
Initializing Scripts...
Registering script bindings...
All modules are GO.
---------------------------------
PlaidGadget / Project: Savior
Early Development Version.
Built on or after Jun 10 2014, 21:54:46
---------------------------------
PlaidGadget is GO.
LITTLE ENDIAN
BIG ENDIAN FLOAT

Running game...
: Registered: Audio
: Registered: Audio_Amp
: Registered: Audio_Pan
: Registered: Audio_Pitch
: Registered: Clock
: Registered: Console
: Registered: Geometry
: Registered: Material
: Registered: Figure
: Registered: View
: Registered: Graphics
: Registered: Player
: Registered: Program
: Registered: Random
: Registered: Plaidgadget
: 
: Multisampling does not appear to be 
:     possible.
: Vertical sync switched on
: 
: Running task `imitone.key_entry'...
: 
Key unlocked edition: imitone-prime
AVAILABLE AUDIO APIs: 5
  API 0 'MME' (*) with 15 devices:
  |- 44100      2i `Microsoft Soundmapper - Input'
  |- 44100     +2i `Line 1/2 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `S/PDIF (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Line 7/8 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Line 5/6 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Monitor (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      12i `Multichannel (M-Audio Delta 101'
  |- 44100      2i `Line 3/4 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Microsoft Soundmapper - Output'
  |- 44100 +2o     `Line 1/2 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Line 5/6 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  10o     `Multichannel (M-Audio Delta 101'
  |- 44100  2o     `S/PDIF (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Line 3/4 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Line 7/8 (M-Audio Delta 1010)'
  API 1 'Windows DirectSound' with 15 devices:
  |- 44100     +2i `Primärer Soundaufnahmetreiber'
  |- 44100      2i `Line 1/2 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `S/PDIF (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Line 7/8 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Line 5/6 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Monitor (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      12i `Multichannel (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Line 3/4 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100 +2o     `Primärer Soundtreiber'
  |- 44100  2o     `Line 1/2 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Line 5/6 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  10o     `Multichannel (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `S/PDIF (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Line 3/4 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Line 7/8 (M-Audio Delta 1010)'
  API 2 'ASIO' with 1 devices:
  |- 44100 +10o +12i `M-Audio Delta ASIO'
  API 3 'Windows WASAPI' with 13 devices:
  |- 44100  2o     `Line 5/6 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Multichannel (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `S/PDIF (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Line 3/4 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100  2o     `Line 7/8 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100 +2o     `Line 1/2 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `S/PDIF (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Line 7/8 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Line 5/6 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Monitor (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Multichannel (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100      2i `Line 3/4 (M-Audio Delta 1010)'
  |- 44100     +2i `Line 1/2 (M-Audio Delta 1010)'
  API 4 'Windows WDM-KS' with 7 devices:
  |- 96000     +2i `Delta 1010 Monitor'
  |- 96000 +10o  12i `Delta 1010 Multi'
  |- 96000  2o  2i `Delta 1010 1/2'
  |- 96000  2o  2i `Delta 1010 3/4'
  |- 96000  2o  2i `Delta 1010 5/6'
  |- 96000  2o  2i `Delta 1010 7/8'
  |- 96000  2o  2i `Delta 1010 SPDIF'
-------------------------
MIDI device: Delta 1010 MIDI
MIDI device: Microsoft MIDI Mapper
MIDI device: Akai APC40
MIDI device: Express  128: Port 1
MIDI device: Express  128: Port 2
MIDI device: Express  128: Port 3
MIDI device: Express  128: Port 4
MIDI device: Express  128: Port 5
MIDI device: Express  128: Port 6
MIDI device: Express  128: Port 7
MIDI device: Express  128: Port 8
MIDI device: Microsoft GS Wavetable Synth
MIDI device: Delta 1010 MIDI
MIDI device: Akai APC40
MIDI device: Express  128: Port 1
MIDI device: Express  128: Port 2
MIDI device: Express  128: Port 3
MIDI device: Express  128: Port 4
MIDI device: Express  128: Port 5
MIDI device: Express  128: Port 6
MIDI device: Express  128: Port 7
MIDI device: Express  128: Port 8
Created virtual MIDI port
Audio driver: portaudio v19...
  MME| Microsoft Soundmapper - Input
  MME| Line 1/2 (M-Audio Delta 1010)
  MME| S/PDIF (M-Audio Delta 1010)
  MME| Line 7/8 (M-Audio Delta 1010)
  MME| Line 5/6 (M-Audio Delta 1010)
  MME| Monitor (M-Audio Delta 1010)
  MME| Multichannel (M-Audio Delta 101
  MME| Line 3/4 (M-Audio Delta 1010)
  Windows DirectSound| Primärer Soundaufnahmetreiber
  Windows DirectSound| Line 1/2 (M-Audio Delta 1010)
  Windows DirectSound| S/PDIF (M-Audio Delta 1010)
  Windows DirectSound| Line 7/8 (M-Audio Delta 1010)
  Windows DirectSound| Line 5/6 (M-Audio Delta 1010)
  Windows DirectSound| Monitor (M-Audio Delta 1010)
  Windows DirectSound| Multichannel (M-Audio Delta 1010)
  Windows DirectSound| Line 3/4 (M-Audio Delta 1010)
  ASIO| M-Audio Delta ASIO
  Windows WASAPI| S/PDIF (M-Audio Delta 1010)
  Windows WASAPI| Line 7/8 (M-Audio Delta 1010)
  Windows WASAPI| Line 5/6 (M-Audio Delta 1010)
  Windows WASAPI| Monitor (M-Audio Delta 1010)
  Windows WASAPI| Multichannel (M-Audio Delta 1010)
  Windows WASAPI| Line 3/4 (M-Audio Delta 1010)
  Windows WASAPI| Line 1/2 (M-Audio Delta 1010)
  Windows WDM-KS| Delta 1010 Monitor
  Windows WDM-KS| Delta 1010 Multi
  Windows WDM-KS| Delta 1010 1/2
  Windows WDM-KS| Delta 1010 3/4
  Windows WDM-KS| Delta 1010 5/6
  Windows WDM-KS| Delta 1010 7/8
  Windows WDM-KS| Delta 1010 SPDIF
Initialized audio stream: format Int32-Separated, buffer size 1024
AUTO CONFIG
ch1: Line 1/2 (M-Audio Delta 1010):0 -- success
imitone/palette_volume.svg: Expected 5 shapes, but 6 were present...
: 
: Running task `imitone'...
: 
Shutting down Plaidgadget..
Resonator rack destroyed
Task Modules shut down.
Shutting down: Scripts
Shutting down: GUI
Shutting down: Console
Shutting down: Graphics
Target destroyed: 0
Shutting down: Audio
Shutting down: Network
Shutting down: Player
Shutting down: Clock
Shutting down: Randomizer
Shutting down: Universe
Shutting down: Storage
Shutting down: Program
Plaidgadget shutdown complete.
---------------
Active Memory: 0 B
---------------
---------------


[Game terminated successfully]



Cheers,
Alex

Last edited by faglork (2014-06-21 07:26:47)

Offline

#2 2014-06-21 22:35:14

Evan
developer
From: Seattle, WA
Registered: 2014-05-23
Website

Re: 0.5.1.c: High CPU usage under WIN 8.1 64Bit

Hey, Alex --

Looks like imitone's graphics aren't getting hardware acceleration, which makes them look bad and run super-duper slow...  What can you tell me about the graphics card / chip in your computer?  Intel 965, perchance..?

Offline

#3 2014-06-22 03:31:34

faglork
Member
Registered: 2014-05-30

Re: 0.5.1.c: High CPU usage under WIN 8.1 64Bit

Evan wrote:

Hey, Alex --

Looks like imitone's graphics aren't getting hardware acceleration, which makes them look bad and run super-duper slow...  What can you tell me about the graphics card / chip in your computer?  Intel 965, perchance..?

Don't know about the chip ... system reports an "ATI Radeon 4300/4500 series - MS Corporation WMMD v1.1" graphics card.

Infos here:
http://en.wikipedia.org/wiki/Radeon_HD_ … .2FHD_4500

Works perfect with all other applications (quite a lot ;-) ).

Cheers,
Alex

Last edited by faglork (2014-06-22 03:39:00)

Offline

#4 2014-06-22 03:42:45

faglork
Member
Registered: 2014-05-30

Re: 0.5.1.c: High CPU usage under WIN 8.1 64Bit

faglork wrote:

- CPU is running at about 50% while doing nothing

From one of your post I gather that the imitone cpu meter does not show the "processor load"?
So what does it show exactly, and is 50% a normal value?

Cheers,
Alex

Offline

#5 2014-06-22 10:00:00

Evan
developer
From: Seattle, WA
Registered: 2014-05-23
Website

Re: 0.5.1.c: High CPU usage under WIN 8.1 64Bit

imitone's CPU meter specifically measures how much of the available processing time the internal detection algorithms are taking.  This limit is based on the audio drivers and happens within just one core -- so "50%" on a quad-core hyperthreaded CPU could mean as little as 7% of the total processing power.

It's unlikely to change anything, but could you try updating to 0.5.2?  If that doesn't work, I would be interested in seeing what happens when you follow these instructions.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB